Over Ons

Kerstmarkt Pollare

16 december 2018

Het ontstaan van de Kerstmarkt te Pollare


Tijdens het voorjaar van 1996 werd te Pollare in het toenmalige stamcafé " Bij Simonne" gesproken dat er toch eens iets moest gebeuren in het dorp en kwade stemmen dachten meteen aan " een Kerstmarkt ". Zo gezegd zo gedaan. De koppen werden bij elkaar gestoken en niet veel later werd de Pollaarse Kerstmarkt boven de doopvont gehouden.


De eerste jaren waren nog tamelijk primitief, want we hadden werkelijk niets. Er werd voor de eerste uitgave kerstverlichting geleend bij de fanfare van Borchtlombeek. Geleidelijk aan werd alles aangekocht, mede door de financïele inbreng van de VZW Parochiale Werken van Pollare. Vele en lange avonden werden met man en macht, met de reeds ter ziele gegane gloeilampen, slingers in elkaar geknutseld tot kerstverlichting.


Wij moesten natuurlijk vlaggenmasten hebben en dus gingen we op zoek. Eerst werd gedacht aan hopmasten die we konden vinden bij de hopboeren die de stiel vaarwel gezegd hadden. Maar deze bleken te groot en te zwaar. Dus zochten we verder. In Grupont, in de buurt van Rochefort, ontdekten wij een boswachter die ons voor een schappelijk prijsje een vracht dennenstammen wou bezorgen. Deze stammen werden afgehaald met een geleende afgedankte vrachtwagen, die meer dan waarschijnlijk niet meer voldeed aan de strenge verkeersregels, we zijn er op heden zelf nog niet uit. Om mogelijke problemen te verzachten, werd een nietsvermoedende rijkswachter meegenomen.


Het broederschap van Sint Kristoffel zorgde voor de vlaggen en als de stad Ninove nu nog de goedkeuring gaf was alles klaar. Na enkele misverstanden kwam de goedkeuring er uiteindelijk toch nog.


Alle markten en festiviteiten werden tijdens de zomermaanden afgeschuimd om marktkramers te vinden en het lukte.


Maar een kerstmarkt zonder ambiance is geen markt en daarom gingen wij ook ijverig op zoek naar muzikanten. We vonden een aantal vrijwillige muzikanten uit diverse gelegenheidsensembles en ja, de eerste " Feeërieke Kerstmarkt" kon doorgaan op zondag 22 december 1996. Het was meteen een schot in de roos.


Het jaar nadien moesten wij ook zorgen voor voldoende kerstbomen en deze werden gevonden in Bras bij Saint Hubert , dit dankzij een bereidwillige leverancier uit Denderhoutem die ons deze verkocht. Tot op heden halen wij onze kerstbomen nog altijd in Bras maar de eigendommen van de man van Denderhoutem werden ondertussen overgedragen aan een houtvester uit Bras. Deze stelt ons tractor en aanhangwagen ter beschikking om de bomen uit het bos te halen. Zwaar werk maar plezant met gans de bende.


Ondertussen beet de tand des tijds ook op het vrijwillige fanfarekorps, zodat verandering en verjonging werkelijk nodig was. Wij vonden echter direct twee gelijkaardige verzamelingen van jonge, enthousiaste en waarschijnlijk intelligente muzikanten die zich enerzijds groeperen in de "Studentenfanfare van Leuven" en anderzijds in de "Studentenfanfare van Ghendt". Reeds meerdere jaren houden deze fanfares een onderlinge gezonde concurrerende wedstrijd dat ze hun lippen er letterlijk op kapot spelen.


Jaarlijks opent de Ninoofse Bellenman de markt en de ijsberen samen met de duikclub Hydra nemen een frisse duik in de Dender. Een ganse waslijst BV's waren aanwezig op de kerstmarkten:


- Onze (stads-)dichter Willie Verhegghe, zelf woonachtig te Pollare

- De druivenkoningin Fanny Arijs - meter van de kerstmarkt

- Werner De Smet

- Odilon Mortier

- Patsy Van der Meeren

- Wielrenners: Jerôme Baugnies - Bert Roesems - Fredje Penne - Hendrik Redant

- Voetbalsterren: Wesley Sonck - Mike Verstraeten

- Volleytalenten: Liesbeth Vindevoghel - Brecht Van Kerckhove

- Onze eigen Pollaarse en thans Europese titelverdediger catch Nico StevensKramers kwamen en gingen, maar ieder jaar habben wij een goed gevulde markt, ja zelfs uit het Ardeense Bertrix, Duitsland en Frankrijk komt men er op af


Ter gelegenheid van het 10 -, 15- en 20-jarig bestaan hebben wij de kosten getrotseerd om een prachtig vuurwerk af te schieten dat tot ver buiten de Ninoofse gemeentegrenzen te aanschouwen was.. ...En wie weet wat we er van maken, als het ooit de 25ste kerstmarkt zal zijn... .
Download de flyer

Klik hier.